Komisario Palmun erehdys

Suomi, 1960

Matti Kassilan kunniatuolin paljastustilaisuus

Matti Kassilan Palmu-sarjan avaus (1960) on valittu kriitikkoäänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi.

Mika Waltarin salapoliisiromaanin komisariota tulkitsee ja virkavaltaa ruumiillistaa autoritaarisesti Joel Rinne, rikospoliisin aivot – tervettä järkeä (tai järjen puutetta) edustavina apulaisinaan Matti Ranin ja Leo Jokela. Vanhan tehtailijasuvun dekadenttina mustana lampaana sairaalloista murhaleikkiä isännöi kepeästi Jussi Jurkka. Laaja-alaisen henkilögallerian erilaisiin naishahmoihin uivat sisään mm. Elina Pohjanpää ja Elina Salo.

Tyylikkyyttä luo Kassilan hallitsema kuvailmaisu: Olavi Tuomen valaisema, studioon loihdittu ja Eiraan sijoitettu yläluokkainen 1930-luvun epookki seurapiirilavasteineen ja -pukuineen. Liikkuvasta kamerasta tulee tutkiva silmä, joka näkee myös ajassa taaksepäin. Jännitys ja makaaberi huumori sulautuvat yhteen kauhuromanttisessa dekkarielokuvassa, jossa suvun luurangot putkahtavat esiin kaapista kuin aaveet naamiaisissa.

Näytöksessä on vieraana Matti Kassilan omaisia. Lisäksi ohjaaja Heikki Kujanpää kertoo suhteestaan Kassilaan sekä pohtii elokuvan ja teatterin tekemisen eroja.