TERVETULOA HELSINGIN KAUNEIMPAAN ELOKUVATEATTERIIN

Maineikas Orion on Helsingin vanhimpia yhä toiminnassa olevia elokuvateattereita. Sen syntyvaiheet ajoittuvat vuosiin 1927–28, kun kauppaneuvos Arthur Nyman rakennutti osoitteeseen Eerikinkatu 15-17 paloturvallisen kivitalon, niin sanotun Eerikin linnan, johon kaavoitettiin asuin- ja liikehuoneistojen sekä autohallin lisäksi elokuvateatteri. Tämä vuonna 1927 avattu korttelikino sai nimekseen (Bio) Athena.

Kuva: Inka Maijala

Kaupungin kaunein elokuvateatteri?

Art deco –suuntausta edustavan teatterin kuten koko Eerikin linnan suunnitteli arkkitehti Martti Välikangas (1893–1972), joka tunnetaan myös mm. Käpylän puutarhakaupunginosan suunnittelijana. Kun astuu sisään teatterin aulaan, kannattaa kiinnittää huomiota pylväisiin, joiden avulla arkkitehti on luonut illuusion todellista pidemmästä porraskäytävästä. Näkemisen arvoinen on myös teatterisalin orkesterimonttu, josta säestettiin filmiesityksiä mykkäfilmien aikakaudella. Puitteiltaan tämä korttelikino on aikakautensa edustavin.

Alkujaan teatterisaliin mahtui runsaat 300 paikkaa. Nykyään Cinema Orionissa on 214 istumapaikkaa, joista 43 sijaitsee parvella (sisältäen 2 pyörätuolipaikkaa). Teatterin tuoleja on sanottu kaupungin mukavimmiksi. Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet penkeissä kimaltavat messinkilaatat, joissa useissa on tunnetun elokuva-alan tekijän nimi. Valta-osa nimilaatoista on hankittu talvella 2019, kun Orionin esitystoiminta siirtyi Kansalliselta audiovisuaaliselta instituutilta (ent. Suomen elokuva-arkisto) Elävän kuvan keskus ELKE ry:lle. Innokkaimmat teatterin ystävät varmistivat esitystoiminnan jatkumisen lunastamalla mesenaattituoleja. Eturivin istuimilla eli ns. kunniatuoleilla ELKE on juhlistanut merkittäviä elokuva-alan tekijöitä. Jos oman nimikkotuolin lunastaminen kiinnostaa, ota yhteyttä osoitteeseen [email protected].

Kuva: Jarno Jussila

Rakkaalla teatterilla on ollut monta nimeä ja toimijaa

Alusta alkaen Eerikinkatu 15:ssa sijaitseva teatteritila on ollut toimijoidensa vuokraama. Teatterin nimi ja toimijat ovat vaihtuneet vuosikymmenten saatossa, mutta tyylikkyys ei. Perinteikäs Cinema Orion on sen nykyisen toimijan, Elävän kuvan keskus ELKE ry:n sydän, joka mm. toimii yhdistyksen levittämien elokuvien, klassikoiden ja uutuuksien kotikatsomona.

ELKE ry:n tarkoituksena on edistää audiovisuaalista kulttuuria valtakunnallisesti. Yhdistys on 22 yhteisöjäsenen sekä useiden elokuva-alan vaikuttajien perustama valtakunnallinen kulttuuriyhdistys, jonka tavoite on edistää elokuvan ja audiovisuaalisen kulttuurin asemaa elinvoimaisena, korkeatasoisena ja moniarvoisena taiteena. 

ELKE ry:n saamat palkinnot:

2021            Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto (Dokumenttikilta ry)
2022            Matti Pellonpää –palkinto (Saarijärven elokuvaviikko)

Yleisön palautetta Cinema Orionista:

”Orion on tunnelmallinen teatteri, jossa filmitaide pääsee oikeuksiinsa. Elokuvan katsominen sellaisissa puitteissa on nautinnollista ja pysäyttävää.”

”Orionissa olen käynyt jo kauan, tykkään valtavirrasta poikkeavasta ohjelmistosta ja teatterin tunnelmasta.”

”Edulliset liput, uniikki elokuvakokemus ja maan paras elokuvasali.”

”Ystävällinen henkilökunta, kunnioittava meininki leffakävijöiden kesken, ihana ympäristö.”

”Pehmeimmät penkit, paras ohjelmisto.”

Syksyllä 2022 elokuvaohjaaja Hanna Bergholm nimesi Sight and Sound –lehden Dream Palaces –artikkelisarjassa elokuvateatteri Orionin merkittäväksi omalle elokuvaohjaajan uralle. Lue koko haastattelu:

Kuva: Inka Maijala

Elokuvateatterit osoitteessa Eerikinkatu 15

(Bio) Athena (1927–29)
Ritz (1929)
Ateena (1930–34)
Athena (1934–61)
Athena-Studio (1961–63)
Athena (1964)
Uusi Orion (1964–83)
Orion (1984–2018)
Cinema Orion (2019–)

Lähde: Hilapieli, Urmas A: Kino-Suomi (Teos, 2021)

Kuva: Alejandro Lorenzo