Lumikuningatar

Suomi, 1986

Rakastettu satuelokuvaklassikko Lumikuningatar perustuu Hans Christian Andersenin satuun “Snedronningen” teoksessa Andersenin satuja (Weiling+Göös).

Sadun mukaan ystävykset Kerttu (Outi Vainionkulma) ja Kai (Sebastian Kaatrasalo) joutuvat elämänsä seikkailuun Lumikuningattaren (Satu Silvo) ilmestettyä Kaille eräänä yönä ja houkuteltuaan tämän ilmojen halki kulkevaan rekeensä. Kai, jota Lumikuningatar kutsuu jääprinssikseen, alkaa vähitellen unohtaa menneisyytensä.

Kerttu, joka lähtee etsimään Kaita, kohtaa matkalla mm. noidan, narrin, rosvojoukon. Löytääkö Kerttu Kain ja miten rikkoa lumous, jonka Lumikuningatar on tämän ylle langettanut?


Elokuvan esteettisyys on niin läpitunkevaa, että sen nautiskelu tuntuu aluksi suorastaan syntiseltä. Mutta omasta puritaanisuudestaan pääsee vähitellen eroon, varsinkin kun elokuva itse loppua kohden vapautuu perinteisen saturokokoon ja kartanoromantiikan lumosta ja uskaltautuu kekseliääksi. Hartzellin satuelokuvassa on vähän sanoja, mikä luettakoon sille eduksi


Maarit Tastula, Aamulehti, 20.12.1986