SEMINAARI SÄVELTÄJÄ–OHJAAJA-YHTEISTYÖSTÄ

lokakuu 25, 2021 17:15

Tapahtumat

Dokumenttikilta järjestää maanantaina 25.10. klo 17.15-19.45 elokuvateatteri Cinema Orionissa seminaarin, joka käsittelee ohjaajan ja säveltäjän yhteistyötä sekä musiikkia kerronnan välineenä dokumenttielokuvassa.

Musiikki ohjaa elokuvassa katsojan tunnekokemusta ja määrittelee sisältöä. Elokuvan kokonaisuutta palveleva sävellystyö on hyvin tarkkaa, ja joskus on osattava käyttää myös hiljaisuutta osana elokuvan äänimaailmaa. Miten säveltäjä ja ohjaaja päätyvät valintoihinsa? Milloin valinnat ovat tietoisia, milloin vaistonvaraisia? Mikä on musiikin vaikutus elokuvan dramaturgiaan?

Seminaarin tavoitteena on vahvistaa ohjaajien ja säveltäjien välistä kommunikaatiota ja lisätä elokuvantekijöiden tietoisuutta musiikin käyttämisen tavoista.

Seminaaria ei tällä kertaa striimata eikä tallenneta, eli siihen voi osallistua vain paikan päällä. Seminaari on oiva tilaisuus tavata kollegoita pitkästä aikaa kasvotusten ja vaihtaa ajatuksia tilaisuudessa ja sen jälkeen.

Seminaariin osallistuminen edellyttää ilmoittautumista pe 22.10. mennessä, mutta siihen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarin kieli on suomi.

Ilmoittautumislinkki:
https://edge.flomembers.com/dokumenttikilta/events/register/45c48cce2e2d7fbdea1afc51c7c6ad26

Seminaarin puhujavieraat:

Sanna Salmenkallio säveltäjä, viulisti ja äänisuunnittelija. Säveltänyt musiikkia yli 30 elokuvaan ja kymmeniin näyttämöteoksiin ja palkittu neljästi parhaan musiikin Jussilla elokuvista Melancholian kolme huonetta (2005), Eedenistä pohjoiseen (2015), Yrittäjä (2019) ja Aalto (2021).

Virpi Suutari  dokumenttielokuvaohjaaja ja taiteilijaprofessori. Palkittu mm parhaan dokumenttielokuvan Jussilla yhdessä Susanna Helken kanssa ohjaamastaan elokuvasta Joutilaat (2001). Suutari on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä säveltäjä Sanna Salmenkallion kanssa, ja seminaarissa tullaan käsittelemään heidän yhteisiä työskentelymetodejaan sekä näyttämään case study-esimerkkejä elokuvista Yrittäjä (2018) ja Eleganssi (2015).

Markku Lehmuskallio  yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista dokumenttielokuvaohjaajista, joka on kuvannut monissa elokuvissaan Siperian, Skandinavian ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen elämää ja perinteitä. Ohjannut yhdessä puolisonsa Anastasia Lapsuin kanssa kanssa elokuvia nenetseistä, saamelaisista ja yleensä pienistä alkuperäiskansoista. Lehmuskallio ja Lapsui on palkittu mm parhaan elokuvan Jussilla elokuvasta Seitsemän laulua tundralta (2000), joka oli maailman ensimmäisen nenetsinkielinen näytelmäelokuva.

Heidän tuotannostaan esitellään seminaarissa elokuvat Matka – Nedarma (2007) ja 11 ihmisen kuvaa (2012), joiden musiikissa kansanlaulu yhdistyy ammattisäveltäjän tekemään scoreen.

Anna-Kaisa Liedes on muusikko, laulaja, äänitaiteilija ja opettaja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Kansanmusiikin aineryhmän lehtorina ja johtajana hän on opettanut kansanlaulua ja kanteleensoittoa. Hänen tutkimustyönsä keskiössä on ihmisäänen monet mahdollisuudet. Liedes on ideoinut ja säveltänyt musiikin neljään Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuvaan.

Salla Luhtala on elokuvasäveltäjä, joka tunnetaan mm elokuvista Orkesterin edessä (2019), Baby Jane (2019), Nepalin Morsian (2019) ja Kesäni Sudenkorentona (2016).

Charlotte Airas on elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja freelance-toimittaja, joka tunnetaan mm elokuvista Mannerheims ryska liv (1991), Neljäs tuoli (2006), Den unga Schjerfbeck (2012), Fånge i Mumindalen (2014). Seminaarissa esitellään case studyna hänen viimeisintä ohjaustyötään Valonsieppaaja (2021), joka tarkastelee arkkitehti Juha Leiviskän työtä sekä päivänvalon roolia rakennustaiteessa. Elokuvan musiikki on Salla Luhtalan säveltämä.

Tilaisuuden juontajina toimivat Dokumenttikillan hallituksen jäsenet Elizabeth Marschan ja Maija Hirvonen.

Seminaaria rahoittavat AVEK ja Dokumenttikilta ry. 

Dokumenttikilta ry on dokumenttielokuvantekijöiden järjestö, joka edistää ammattilaisten toimintaedellytyksiä ja dokumenttielokuvataiteen elinvoimaisuutta. Vuonna 1996 perustetulla valtakunnallisella yhdistyksellä on lähes 300 jäsentä, jotka koostuvat ohjaajista, tuottajista ja muista alan ammattilaisista. Dokumenttikilta järjestää mm. elokuvanäytöksiä, täydennyskoulutusseminaareja ja kansainvälistymismatkoja. www.dokumenttikilta.fi