INDIA SONG

Ranska, 1975

DELPHINE SEYRIGIN 70-LUKU

Elokuvan näytökset keskiviikkona 2.11. klo 17 ja sunnuntaina 13.11. klo 14.

Marguerite Durasin kulttielokuvassa India Song kestää joitakin minuutteja, ennen kuin näemme Delphine Seyrigin näyttelemän Anne-Marie Stretterin kokonaan ja kunnolla, mutta sen jälkeen hänen tenhonsa ei päästä otteestaan. Ei, vaikka kaksi naisääntä muistelevat hänen olevan oikeastaan jo kuollut ja haudattu Kalkutan englantilaiselle hautausmaalle, ”lepra sydämessä…” 

Anne-Marie Stretter on Ranskan suurlähettilään puoliso 1930-luvun Kalkutan kolonialistisissa seurapiireissä. Hän on näennäisen hajamielinen ja melankolinen rakastajiensa, leikkokukkien, suurten peilien ja punaisen sametin ympäröimänä mutta myös Michel Lonsdalen näyttelemän Lahoren varakonsulin mahdottoman intohimon kohde. Lonsdale paljasti 85-vuotiaana muistelmissaan, että Seyrig oli myös oikeasti hänen elämänsä suuri saavuttamaton rakkaus. Ei ihme. 

Itsetuhoisen mutta vetovoimaisen Anne-Marie Stretterin hahmo on läsnä myös muissa Durasin Intia-syklin elokuvissa ja romaaneissa tavalla tai toisella, lähinnä muiden hahmojen pakkomielteenä. Samalla tapaa hahmoon tuntuu pakkautuvan paljon siitä taide-elokuvien femme fatale -myytistä, joka leimasi Seyrigin uraa Alain Resnais’n Viime vuonna Marienbadista (1961) lähtien. Vähäeleisellä näyttelijäntyöllään Seyrig hivuttaa hahmoaan pois tästä todellisuudesta kohti jotain toista. 
-Tytti Rantanen