SAIRAAN KAUNIS MAAILMA

Suomi, 1997

SELO 40 VUOTTA

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO toteuttaa 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi yhdessä Cinema Orionin kanssa esityssarjan, jossa vuonna 1983 syntynyt elokuvaohjaaja poimii esitettäväksi kotimaisen elokuvan, joka on vaikuttanut hänen hakeutumiseensa elokuva-alalle, hänen tapaansa ohjata tai ajatella elokuvallisesti. Näytöksessä katsotaan tuo elokuva, jonka jälkeen nelikymppinen ohjaaja keskustelee ohjaamisesta ja oivalluksista elokuvan ohjaajan kanssa.

Jarmo Lampelan ohjaamassa ja Martin Danielin kanssa käsikirjoittamassa nuorisoelokuvassa Sairaan kaunis maailma helsinkiläiset varhaisteinit Ippe (Joonas Bragge), Papu (Arttu Kapulainen) ja Mia (Pihla Penttinen) ovat sotkeutuneet huumeympyröihin. Ongelmat pahenevat entisestään, kun väkivaltainen diileri Kalle (Ilkka Koivula) alkaa kiristää velkaantunutta Ippeä.

Näin Sairaan kauniin maailman ensimmäisen kerran yläasteikäisenä vantaalaisen lähiökinon koulunäytöksessä, jonka myötä myös minun maailmani mullistui ja sai uusia värejä. Halusin palavasti Helsinkiin Ipen, Papun ja Mian kaltaisten nuorten seuraan. Pian olinkin jo nähnyt pyörimässä Asematunnelissa, Oranssilla ja muutamaa vuotta myöhemmin myös opiskelemassa itsekin elokuvaohjaajaksi. Vaikutuin erityisesti elokuvan vahvasta visuaalisuudesta, musiikista ja alakulttuurin kuvauksesta, joka on ollut merkittävä suunta myös omissa aihevalinnoissani.” – Milla Pelkonen

Näytöksessä ovat vieraina ohjaajat Jarmo Lampela ja Milla Pelkonen.