Mustaa valkoisella

Suomi, 1968

Jörn Donnerin parhaita

Jörn Donnerin neljäs ohjaustyö oli hänen ensimmäinen kokonaan suomalaisin voimin toteutettu elokuva. Mustaa valkoisella kertoo ulkoisesti täydellistä perhe-elämää elävästä myyntipäälliköstä (Donner itse), joka aloittaa suhteen nuoren konttoristin (Kristiina Halkola) kanssa.

Seksi oli vahvasti tapetilla monissa vuoden 1968 kotimaisissa elokuvissa, eikä Mustaa valkoisella ole tästä poikkeus. Elokuva sisältää aikaansa nähden varsin rohkeita rakastelukohtauksia, joista nousi myös oikeustaisteluksi yltynyt kohu. Halkola katsoi taiteilijakunniansa tulleen loukatuksi, kun Donner oli lisännyt Halkolan kanssa tekemään rakastelukohtaukseen sijaisnäyttelijän kanssa kuvattua materiaalia.

Elokuvassa on havaittavissa myös vahva sosiologinen ote. Tarina tarkkailee yksilöitä ennen kaikkea osana sitä yhteisöä ja niitä rooleja, joihin heidät on pantu. Ensi-illan alla kotimaiset kriitikot suhtautuivat elokuvaan varauksella, mutta myöhemmissä arvioissa arvostus on noussut. Monien mielestä Mustaa valkoisella onkin Donnerin elokuvista parhain.

Elokuva myytiin yli kahteenkymmeneen maahan, ja ulkomailla kriitikoiden vastaanotto olikin etupäässä suopea. Suomessa Mustaa valkoisella keräsi yli kolmesataatuhatta katsojaa.

Näytöksessä on vieraana näyttelijä Liisamaija Laaksonen.