GIULIETTA JA VIETTELYKSET

Italia, 1965

Giuliettan (Giulietta Masina) epäillessä aviomiestään (Mario Pisu) uskottomuudesta hän kaipaa neuvonantoa. Ystävien ja perheen lisäksi hän kääntyy henkimaailman puoleen. Giulietan epäilysten vahvistuessa hänen elämänsä hajoaa käsiin. Giulietan elämä muuttuu surrealistiseksi sekoitukseksi lapsuuden muistoja ja unenomaisia fantasioita. Pian Giulietta kuitenkin ymmärtää hänen fantasioidensa auttavan häntä pakenemaan miehensä varjosta uuteen elämään.

Giulietta ja viettelykset on legendaarisen italialaisen ohjaajan Federico Fellinin ensimmäinen värielokuva. Elokuva muistetaan eritoten värikkäästä ja lähes psykedeelisestä Technicolour-kuvauksestaan, sekä Nino Rotan musiikista, joka tuli suurelle yleisölle tutuksi viimeistään Kummisetä-elokuvista.

Giulietta ja viettelykset mainitaan usein yhtenä ensimmäisenä Italiassa tehtynä feministisenä elokuvana. Fellinin kehitys intiimin spektaakkelin mestarina sai uutta loistoa ja hehkua hänen siirtyessään väreihin. Jungilaisen psykoanalyysin insproimassa unielokuvassa Masina on ohjaajan anima, meedio matkalla roomalaisen naisen alitajuntaan. (Lauri Timonen / Antti Alanen)

Lauri Timosen Federico Fellini – Uneksijan sirkus maalaa kokonaiskuvan 1900-luvun merkittävimpiiin taiteilijoihin kuuluvasta elokuvaohjaajasta, totuuttaan etsivästä ihmisestä ja italialaisen elokuvan historiasta. Teos käy läpi Fellinin teokset ja elämänvaiheet, ja sisältää runsaasti sekä tärkeimpien yhteistyökumppaneiden ja kilpailijoiden esittelyjä että läheisimpien näyttelijöiden pienoismuotokuvia. 

Elokuva esitetään maanantaina 20.12. klo 17:00. Liput tulevat myyntiin noin kaksi viikkoa ennen näytöstä.