ANTTI PEIPON LYHYTELOKUVIA

Suomi, 1972-1989

Ohjaaja, elokuvaaja, kuvataiteilija Antti Peippo (1934 – 1989), oli lyhytelokuvan ja esseedokumentin mestari, jonka omaperäiset, monikerroksiset ja arvoitukselliset elokuvat sukeltavat yleiseen ja henkilökohtaiseenkin historiaan. Erityisesti sota ja sen jäljet ovat ohjaajan tarkan katseen kohteena. Peippo kertoo niin Mannerheimin Kiinan matkasta, Wäinö Aaltosen taiteesta kuin omasta traumaattisesta lapsuudestaan sodan varjossa.

Lyhytelokuvat:

VIAPORI – SUOMENLINNA (1972, 22 min, S)

Antti Peipon ensimmäinen dokumenttiohjaus on toisenlainen matkailuelokuva Suomenlinnasta, synkkä ja ankea muotokuva totalitarismin ja pakkovallan monumentista.

GRANIITTIPOIKA (1979, 10 min, S)

Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen Graniittipoika-patsas toimii Peipon katsannossa kansakunnan sijaiskärsijänä tässä aidosti pasifistisessa elokuvassa.


SEINIEN SILMÄT (1981, 9 min, S)

Sotakuvaaja Niilo Helanderin arkistomateriaalista leikataan elokuvan nykyhetkeen, jonne patsaat, seinien silmät, ovat mykkinä kantaneet sota-arpensa.


SIVULLISENA SUOMESSA (1983, 24 min, S)

Elokuva valottaa autonomian ajan aikalaiskuvaa eversti Timirjasewin valokuvien ja varhaisten filmien avulla.


KOLME SALAISUUTTA (1984, 16 min, S)

Elokuva tunkeutuu kolmen skitsofreenikon piirrosten kautta heidän maailmoihinsa, joissa kuvat ovat särkyneen ja ahdistuneen mielen peilejä.


RATSASTUS AASIAN HALKI (1987, S)

Silloisen tsaarin everstin C. G. Mannerheimin päiväkirjoihin ja valokuviin perustuva elokuva vie katsojansa tieteelliseksi matkaksi naamioidulle vakoiluretkelle Keski-Aasiaan ja Kiinaan.


SIJAINEN (1989, 24 min, S)

Peipon maineikkain elokuva on pureva kuvaus ohjaajan lapsuuden pitkistä varjoista. Traumaattisten sotavuosien tunnot heijastuvat myös perheen ihmissuhteisiin.


VALTAKUNNAN SYDÄN (1989, 10 min, S)

Runollinen kunnianosoitus Helsingin ydinkeskustan ratapihalle ja sen elämälle, joka on ikuisesti katoamassa. Elokuva jäi Antti Peipon viimeiseksi.