Elävän kuvan keskus ELKE ry

Elävän kuvan keskus ELKE ry. perustettiin keväällä 2016, ja aluksi se toimi nimellä Uudenmaan elokuvakeskus ry. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää audiovisuaalista kulttuuria valtakunnallisesti.

Yhdistyksen toiminta

Elävän kuvan keskus ELKE ry on 20 yhteisöjäsenen sekä useiden elokuva-alan vaikuttajien perustama valtakunnallinen kulttuuriyhdistys, jonka tavoite on edistää elokuvan ja audiovisuaalisen kulttuurin asemaa elinvoimaisena, korkeatasoisena ja moniarvoisena taiteena. 

ELKE ry vastaa elokuvakulttuurin kentällä koettuun voimakkaaseen tarpeeseen tehostaa elokuvan kulttuuritoimintaa, koota yhteen alan toimijoita ja paikata monipuolisen elokuvalevityksen ja esitystoiminnan pahimpia puutteita. Toiminta tähtää elokuvataiteen ja koko audiovisuaalisen taiteen aseman vahvistamiseen Suomessa. Konkreettisella tasolla se merkitsee elokuvan ja muun audiovisuaalisen sisällön tarjonnan monipuolistamista ja esitystoiminnan uusien muotojen kehittämistä. 

ELKE ry:n strategiset painopisteet ja toiminta

LEVITYSTOIMINTA
ELKE ry:n elokuvakatalogissa on yli 100 klassikkoelokuvan edustus suomeksi tekstitettyjä ajattomia elokuvia, joista vanhimmat ovat valmistuneet 100 vuotta sitten. Katalogi leikkaa läpi elokuvahistorian ja toimii inspriaationa mm. yhdistyksen elokuvakasvatustoiminnassa. Katalogi on osa ruotsalaisen NonStop Entertainmentin Timeless-katalogia.

ELOKUVAKASVATUS
ELKE ry on aktiivisesti mukana elokuvakasvatustyötä tekevien toimijoiden valtakunnallisessa verkostossa. Syksyllä 2020 yhdistys aloitti toiseen asteen opiskelijoille suunnatun klassikkoelokuvakurssin Cinema Orionissa lauantaiaamuisin, seuraava kurssi järjestetään syksyllä 2021. Kurssin yhteistyökumppani ja oppimateriaaleista vastaavana toimii elokuvakasvatusjärjestö IhmeFilmi ry.

ESITYSTOIMINTA
Yhdistys sai käyttöönsä vuoden 2019 alusta Helsingin keskustassa sijaitsevan elokuvateatteri Orionin, joka on yhdistyksen toiminnan keskus. Cinema Orion toimii tapahtumapaikkana erilaisille esityksille, tempauksille, festivaaleille, keskusteluille ja yleisötapahtumille. 

ELKE ry jatkaa elokuvateatteri Orionin 1920-luvulla alkanutta perinnettä esittämällä ohjelmistossa elokuvataidetta klassikoista uutuuselokuviin. Toiminnassa ovat vahvasti mukana yhdistyksen yhteisöjäsenet, jotka tuovat ohjelmistosuunnitteluun mukaan oman erityisosaamisensa mm. aasialaisen elokuvan ja mediataiteen kentältä.

YLEISÖTYÖ JA YHTEISÖLLISYYS
Yleisötyö ja yhteisöllisyys ovat ensiarvoisen tärkeitä painopisteitä ja mahdollistajia ELKE ry:n toiminnassa. 

Yhdistyksen ympärille on sen ensimmäisten toimintavuosien aikana kehittynyt aktiivinen yhteisö, jolle mm. esitystoiminnan jatkaminen elokuvateatteri Orionissa on ollut tärkeää. Keväällä 2019 Orion-teatterin toiminnan uudelleen käynnistämistä tuki yli 500 ihmistä Mesenaatti.fi -kampanjan kautta. Aktiivisimmat Orionin ystävät ovat myös tarttuneet teatterin talkoolaistöihin mm. lipuntarkastajina.

Orionin ystävien toiveesta keväällä 2020 perustettiin Orion-klubi, joka tarjoaa yhteisöllisyyttä jäsenilleen järjestämällä yhteisiä elokuvanäytöksiä ja tapahtumallista ohjelmaa ympäri vuoden. Klubissa on jäseniä jo lähemmäs 400. 

UUSIEN JA VANHOJEN MEDIOIDEN RAJAPINNAT

Elokuvataiteella ja uusilla ilmaisumuodoilla ja teknologioilla on koko ajan enemmän yhteisiä rajapintoja. ELKE ry tavoitteena on toimia esitysfoorumin lisäksi solmukohtana elokuva- ja mediataiteelle (mm. interaktiiviset teokset, VR, MixMedia) ja luoda yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa uusia rajapintoja liikkuvalle kuvalle. Ensimmäisenä hankkeena, vuonna 2021, toteutetaan digitaalisen kirjallisuuden hanke di.ki.

Tule mukaan vaikuttamaan

Haluatko olla mukana rakentamassa elinvoimaista kaupunkikulttuuria ja ylläpitämässä elokuvatarjonnan monimuotoisuutta ja korkeaa tasoa Suomessa? Jos vastauksesi on kyllä, niin tule mukaan ELKE ry:n vaikuttamaan edellä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen!

Yhdistykseen voi liittyä henkilö- tai yhteisöjäsenenä. Liittymismaksu henkilöjäseneltä on 30 euroa ja vuosimaksu 30 euroa vuonna 2021. Yhteisöjäsenen liittymismaksu on 150 euroa ja jäsenmaksu vuodelle 2021 on 80 euroa. Myös kannatusjäseneksi voi liittyä 500 euron vuosimaksulla.

Jäsenhakemukset käsitellään kuukausittain yhdistyksen hallituksen kokouksessa. Hakemuksen voi lähettää osoitteeseen [email protected]

Yhdistyksen hallitus 2021 ja jäsenjärjestöt

Jouko Aaltonen, puheenjohtaja ([email protected])
Heikki Kujanpää, varapuheenjohtaja
Joonas Koivula 
Kaisa Kukkola
Mette Lagerstam
Anssi Mänttäri
Azar Sayiar
Ville Suhonen

Varajäsenet:
Usva Kärnä
Matti Lahtinen
Mikko Lyytikäinen
Milja Mikkola
Sami Mustakallio
Tapio Riihimäki

ELKE ry:n yhteisöjäsenet:
Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitos
APFI – Audiovisual Producers Finland
AV-arkki ry
Docpoint-elokuvatapahtumat ry
Filmihullu ry
Elokuvien Aasia ry
Espoon elokuvajuhlat ry
Filmihullu ry
Helsingin freelancenäyttelijät ry
Ihmefilmi ry
Inland Film Company Oy
Kino-Foto Oy AB
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry
Movision Ky
Rakkautta ja Anarkiaa – Helsinki International Film Festival
Risto Jarva-seura ry
Suomen elokuvaajien yhdistys F.S.C Finland
Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöiden liitto ry
Suomen elokuvaleikkaajat ry
Suomen elokuvaohjaajaliitto Selo ry
Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry
Suomen Näyttelijäliitto ry