Elävän kuvan keskus ELKE ry

Yhdistyksen toiminta

Elävän kuvan keskus ELKE ry on 23 yhteisöjäsenen sekä useiden elokuva-alan vaikuttajien perustama valtakunnallinen kulttuuriyhdistys, jonka tavoite on edistää elokuvan ja audiovisuaalisen kulttuurin asemaa elinvoimaisena, korkeatasoisena ja moniarvoisena taiteena. 

ELKE ry vastaa elokuvakulttuurin kentällä koettuun voimakkaaseen tarpeeseen tehostaa elokuvan kulttuuritoimintaa, koota yhteen alan toimijoita ja paikata monipuolisen elokuvalevityksen ja esitystoiminnan pahimpia puutteita. Toiminta tähtää elokuvataiteen ja koko audiovisuaalisen taiteen aseman vahvistamiseen Suomessa. Konkreettisella tasolla se merkitsee elokuvan ja muun audiovisuaalisen sisällön tarjonnan monipuolistamista ja esitystoiminnan uusien muotojen kehittämistä. 

ELKE ry:n strategiset painopisteet ja toiminta

LEVITYSTOIMINTA
ELKE ry:n klassikkoelokuvakatalogissa on yli 100 klassikkoelokuvan edustus suomeksi tekstitettyjä ajattomia elokuvia, joista vanhimmat ovat valmistuneet 100 vuotta sitten. Katalogi leikkaa läpi elokuvahistorian ja toimii inspriaationa mm. yhdistyksen elokuvakasvatustoiminnassa. Katalogi on osa ruotsalaisen NonStop Entertainmentin Timeless-katalogia. Klassikoiden lisäksi ELKE ry tuo ensi-iltaan useita art house -elokuvia ja festivaalivoittajia, lisätietoja uutuuksista löydät täältä.

ELOKUVAKASVATUS
ELKE ry on yksi Taidetestaajat-hankkeessa mukana olevista taideinstituuteista. Yhdistys tarjojaa 8-luokkalaisille mahdollisuuden nauttia mykkäelokuvaesityksestä pianosäestyksellä lukuvuonna 2023-24. Lisäksi yhdistys tuottaa toiseen asteen opiskelijoille suunnattua klassikkoelokuvakurssia yhdessä elokuvakasvatusjärjestö IhmeFilmi ry:n kanssa. Valtakunnallinen kurssi on tilattavissa elokuvateatteriin tai saatavilla verkkoversiona. Edellisten lisäksi yhdistys järjestää keskustelutilaisuuksia ja tekijävierailuja yleisönäytösten yhteyteen säännöllisesti. Lisätietoja tekijävierailuista löydät teatterin kotisisivuilta, elokuvien esittelysivuilta.

ESITYSTOIMINTA
Yhdistys sai käyttöönsä vuoden 2019 alusta Helsingin keskustassa sijaitsevan elokuvateatteri Orionin, joka on yhdistyksen toiminnan keskus. Cinema Orion toimii tapahtumapaikkana erilaisille esityksille, tempauksille, festivaaleille, keskusteluille ja yleisötapahtumille. Näytöksiä on viikon jokaisena päivänä.

ELKE ry jatkaa elokuvateatteri Orionin 1920-luvulla alkanutta perinnettä esittämällä ohjelmistossa elokuvataidetta klassikoista uutuuselokuviin. Toiminnassa ovat vahvasti mukana yhdistyksen yhteisöjäsenet, jotka tuovat ohjelmistosuunnitteluun mukaan oman erityisosaamisensa mm. aasialaisen elokuvan ja mediataiteen kentältä.

YLEISÖTYÖ JA YHTEISÖLLISYYS
Yleisötyö ja yhteisöllisyys ovat ensiarvoisen tärkeitä painopisteitä ja mahdollistajia ELKE ry:n toiminnassa. 

Yhdistyksen ympärille on sen ensimmäisten toimintavuosien aikana kehittynyt aktiivinen yhteisö, jolle mm. esitystoiminnan jatkaminen elokuvateatteri Orionissa on ollut tärkeää. Keväällä 2019 Orion-teatterin toiminnan uudelleen käynnistämistä tuki yli 500 ihmistä Mesenaatti.fi -kampanjan kautta. Aktiivisimmat Orionin ystävät ovat myös tarttuneet teatterin talkoolaistöihin mm. lipuntarkastajina.

Orionin ystävien toiveesta keväällä 2020 perustettiin Orion-klubi, joka tarjoaa yhteisöllisyyttä jäsenilleen järjestämällä yhteisiä elokuvanäytöksiä ja tapahtumallista ohjelmaa ympäri vuoden.

UUSIEN JA VANHOJEN MEDIOIDEN RAJAPINNAT

Elokuvataiteella ja uusilla teknologioilla on koko ajan enemmän yhteisiä rajapintoja. ELKEn tavoitteena on toimia esitysfoorumina ja solmukohtana elokuva- ja mediataiteelle (mm. interaktiiviset teokset, VR, MixMedia) luomalla ja tutkimalla näitä rajapintoja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Ensimmäisenä hankkeena, vuonna 2021 toteutettiin digitaalisen kirjallisuuden hanke di.ki yhteistyössä Nuoren voiman liiton kanssa. Vuosina 2023-24 ELKE kartoittaa virtuaalisten teoston esitysmahdollisuuksia Koneen Säätiön rahoittamassa Virtuaalinen taide todelliseksi -hankkeessa, jonka osana toteutetaan VR-teosten kiertue Suomessa.

Tule mukaan vaikuttamaan

Haluatko olla mukana rakentamassa elinvoimaista kaupunkikulttuuria ja ylläpitämässä elokuvatarjonnan monimuotoisuutta ja korkeaa tasoa Suomessa? Jos vastauksesi on kyllä, niin tule mukaan ELKE ry:n vaikuttamaan edellä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen!

Yhdistykseen voi liittyä henkilö- tai yhteisöjäsenenä. Liittymismaksu henkilöjäseneltä on 30 euroa ja vuosimaksu 30 euroa vuonna 2023. Yhteisöjäsenen liittymismaksu on 150 euroa ja jäsenmaksu vuodelle 2023 on 80 euroa. Myös kannatusjäseneksi voi liittyä 500 euron vuosimaksulla.

Jäsenhakemukset käsitellään kuukausittain yhdistyksen hallituksen kokouksessa. Hakemuksen voi lähettää toiminnanjohtaja Leena Närekankaalle osoitteeseen [email protected].

Yhdistyksen hallitus 2023 ja jäsenjärjestöt:

Jouko Aaltonen, puheenjohtaja, [email protected]
Outi Hupaniittu (varajäsenenä Johanna Råman)
Joonas Koivula (varajäsenenä Elizabeth Marschan)
Heikki Kujanpää (varajäsenenä Sami Mustakallio)
Kaisa Kukkola (varajäsenenä Tapio Riihimäki)
Mette Lagerstam (varajäsenenä Tarja Siimes)
Anssi Mänttäri (varajäsenenä Milja Mikkola)
Azar Sayiar (varajäsenenä Matti Lahtinen)
Ville Suhonen (varajäsenenä Mikko Lyytikäinen)

ELKE ry:n yhteisöjäsenet:
Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitos
APFI – Audiovisual Producers Finland
AV-arkki ry
Docpoint-elokuvatapahtumat ry
Dokumenttikilta ry
Elokuvien Aasia ry
Espoon elokuvajuhlat ry
Filmihullu ry
Helsingin freelancenäyttelijät ry
Ihmefilmi ry
Inland Film Company Oy
Kino-Foto Oy AB
Kokkolan kinojuhlat ry
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry
Movision Ky
Rakkautta ja Anarkiaa – Helsinki International Film Festival
Risto Jarva-seura ry
Suomen elokuvaajien yhdistys F.S.C Finland
Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöiden liitto ry
Suomen elokuvaleikkaajien yhdistys – Finnish Cinema Editors F.C.E ry
Suomen elokuvaohjaajaliitto Selo ry
Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry
Suomen Näyttelijäliitto ry

ELKE ry:n hallitus nimitti vuonna 2022 yhdistyksen kunniajäseneksi Ari Tolppasen.