VARDAN HETKET

Erikoisnäytökset

Eurooppalaisen elokuvan mestari, uuden aallon äiti ja elokuvakerronnan uudistaja Agnès Varda (1928-2019) oli utelias visionääri, syvien ja humaanien muotokuvien maalari, fiktiivisen ja dokumentaarisen kerronnan rajapintojen tutkija. Varda palkittiin elämäntyöstään Cannesin elokuvajuhlien Kultaisella kunniapalmulla vuonna 2015.

Cinema Orionissa nähdään touko-elokuussa sekä ohjaajan keskeisimpiä (Cléo viidestä seitsemään, Onnen hetket) että vähemmän tunnettuja teoksia (Jane B. by Agnès V). Sarjan avaavat elokuvat Elämä on kaunis (Les glaneurs et la glaneuse, 2000) sekä Deux ans après (”Kaksi vuotta myöhemmin”, 2002), jotka ohjaajan tytär, Rosalie Varda valitsi henkilökohtaisesti äitinsä tuotannosta Cinema Orionin ohjelmistoon. Muun muassa Sight & Sound -lehden kaikkien aikojen parhaimpien dokumenttielokuvien joukkoon valitsemassa road-dokumentissa Elämä on kaunis Varda kuvaa lyyriseen ja lämpimän intuitiiviseen tapaansa matkansa varrella kohtaamiaan ”poimijoita”, keräilijöitä ja kierrättäjiä. He kaikki etsivät ja hyödyntävät eri tavoin ja erilaisista syistä kertakäyttökulttuurin jälkeensä jättämiä jäänteitä ja tuotteita. Kaksi vuotta Les glaneurs et la glaneuse’n ja sen saaman innostuneen vastaanoton jälkeen, Varda palasi keräilijöidensä maailmaan dokumentissaan Deux ans après.

Elokuvien ja kuvataiteiden lisäksi Varda työskenteli pitkän uransa aikana myös valokuvan parissa. Vardan vähemmän tunnettuun tuotantoon valokuvaajana on mahdollista tutustua tänä kesänä, kun Valokuvataiteen museossa nähdään 13.5.-28.8. Agnès Varda – ensimmäinen elämäni -näyttely. Lue lisää näyttelystä täältä >. Rosalie Varda luennoi näyttelystä museolla 12.5. klo 16:30–17:30. Luennolle on vapaa pääsy.

Cinema Orionin Vardan hetket -sarjassa nähdään seuraavat elokuvat:

Les glaneurs et la glaneuse (The Gleaners & I) 13.5. klo 17 & 5.6. klo 17
Les glaneurs et la glaneuse… Deux ans après, 24.5. klo 18:30
Onnen hetket, 21.6. klo 17 & 25.7. klo 17
Jane B. for Agnés V. (Jane B par Agnès V.), 15.7. klo 19:15 (Suomen ensi-ilta)
Cléo viidestä seitsemään, 11.8.  klo 17:15 & 23.8. klo 17