TILDA SWINTON 60 V

Erikoisnäytökset

Cinema Orion juhlistaa häkellyttävän moni-ilmeisen brittinäyttelijän syntymäpäivää (6.11.2020) ja yli 35-vuotista elokuvauraa viiden elokuvan sarjalla. Swinton palkittiin syyskuussa 2020 elämäntyöstään Venetsian elokuvajuhlien Kultaisella leijonalla.

Sarjan avaa Derek Jarmanin elokuva Caravaggio (1986), joka on Swintonin ensimmäinen rooli valkokankaalla. Mukana on kiinnostavimpia poimintoja rakastetun näyttelijän uran eri vaiheilta: Luca Guadaginon harvemmin nähty italialaisromanssi Rakkautta italaialaisittain (2009), Jim Jarmuschin hypnoottinen vamppyyrielokuva Only lovers left alive (2013) ja Parasite-ohjaaja Bong Joon-ho´n ilmastodystopia The Snowpiercer. Sarjan päättää Joanna Hoggin The Souvenir (2019), jossa Swinton näyttelee yhdessä tyttärensä kanssa.

Sarjan liput myynnissä kunkin elokuvan omalla sivulla.

CARAVAGGIO (Derek Jarman, UK, 1986, 93 min, K12)
SU 1.11. klo 18 & MA 9.11. klo 20 
Taitelija Michelangelo Caravaggion (Nigel Terry) uran ottaessa alleen alkaa hän seurustelemaan mallinsa Ranuccion (Sean Bean) sekä Ranuccion tyttöystävän Lenan (Tilda Swinton) kanssa. Kolmikon väliset suhteet kiristyvät ja jännittyvät – aivan äärimmilleen. 

RAKKAUTTA ITALIALAISITTAIN (Luca Guadagnino, Italia, 2009, 115 min, K12, 35 mm)
PE 13.11. klo 19 
Rikkaan milanolaisen Recchin perheen matriarkan Emman (Tilda Swinton) elämä on lasten ja aviomiehen ympärillä pyörivää yllätyksetöntä rutiinia. Arki alkaa kuitenkin maistua, kun kulinaristi Antoniolla on tarjota alkupalaksi tulinen romanssi, jota rakkaudennälkäinen Emma ei voi vastustaa. Kun uunituoreen parin kuumat tunteet paljastuvat, on traaginen suhdesoppa valmis.

ONLY LOVERS LEFT ALIVE
(Jim Jarmusch, Iso-Britannia/Saksa, 2013, 123 min, K12)
SU 22.11. klo 18, TO 26.11. klo 19
Ikiaikainen vampyyripariskunta Eve (Tilda Swinton) ja Adam (Tom Hiddleston) muistelee menneitä, parempia aikoja ja ihmiskuntaa Jim Jarmuschin melankolisessa, visuaalisesti komeassa elokuvassa, jossa näyttelijät Swinton ja Hiddleston – sekä sivuosissa loistavat Mia Wasikowska ja sittemmin valitettavasti edesmenneet John Hurt ja Anton Yelchin – luovat musiikin tukemina intensiivisen tunnelman, joka tekee katseluelämyksestä jopa hypnoottisen, vaikka varsinainen juoni on miltei olematon. 

SNOWPIERCER
(Bong Joon-ho, Etelä-Korea/Tšekin tasavalta, 2013, 126 min, K16)
PE 4.12. klo 19, TI 8.12. klo 19 
Vuosi 2031. Epäonninen yritys keskeyttää ilmaston lämpeneminen johtaa uuteen jääkauteen. Ihmiskunnan viimeinen turvapaikka on junassa nimeltä Snowpiercer, joka kiertää ympäri maailmaa ikiliikkujamoottorinsa voimin. Jäistä maisemaa puhkovassa junassa noudatetaan tiukkaa luokkajakoa: köyhät kyykistelevät junan takaosassa, rikkaiden ja etuoikeutettujen nauttiessa leveästä elämästä junan keulassa. Helvetti pääsee valloilleen, kun köyhempi osa nousee kapinaan…

THE SOUVENIR (Joanna Hogg, UK/USA, 2019, 120 min)
TO 10.12. klo 19, SU 13.12. klo 18 & LA 19.12. klo 19
HUOM! ei suomenkielistä tekstitystä
Ohjaaja Joanna Hoggin omaelämäkerrallinen The Souvenir kertoo kauniin kuvin ja värisävyin tarinan viattoman, yläluokkaisen tytön ensirakkaudesta 80-luvulla. Honor Swinton Byrne esittää pääroolin Juliena, jonka todellisuuteen tunkeutuu salaperäinen, röyhkeä mutta kiehtova muukalainen, joka sittemmin paljastuu heroiiniriippuvaiseksi. Tilda Swinton esittää äitiä omalle tyttärelleen, ja Tom Burke on itsevarmaa miesystävä, joka saa Julien kyseenalaistamaan jopa omat ajatuksensa ja kokemuksensa. Äiti-tytär -duon kohtauksissa on uskottavuutta, jota eivät selitä ainoastaan kummankin vakuuttavat näyttelijänlahjat, ja Swinton Byrne tekee samanhenkisen läpimurtoroolin kuin Carey Mulligan aikanaan An Education -elokuvassa – herkkänä tyttönä, joka kasvaa aikuiseksi, mutta myös menettää osan viattomuuttaan, jouduttuaan kurkistamaan syvälle hurmaavan petturin silmiin.