Kaisa Rastimo retrospektiivi

Erikoisnäytökset

Elokuvateatteri Orion esittää Kaisa Rastimon retrospektiivin toukokuussa 2019. Järjestäjinä ovat Risto Jarva -seura ry. ja Elävän kuvan keskus ELKE ry.

Kaisa Rastimo (s. 1961) valmistui Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitokselta leikkaajaksi vuonna 1988. Lopputyönään hän ohjasi, käsikirjoitti ja leikkasi puolipitkän Lauran huoneen (1988), purevan satiirin ydinperheen ihmissuhteista ja perhehelvetistä. Elokuva voitti Risto Jarva -palkinnon, ja Rastimo nousi hetkessä yhdeksi sukupolvensa seuratuimmaksi elokuvantekijäksi.

Esikoiselokuvan jälkeen syntyi kaksi dokumenttia. Ajatusrikolliset (1989) on sympaattinen kuvaus kahden itähelsinkiläisen punkkarin elämänfilosofiasta. Se palkittiin mm. Pohjoismaiden parhaana lyhytdokumenttina Nordisk Panorama -festivaaleilla. Kuinka katosin karkkimaahan (1992) kertoo bulimiasta näyttelijä Leea Klemolan omien kokemusten pohjalta.

Rastimon ensimmäinen pitkä elokuva Suolaista ja makeaa (1995) on ilmaisukieleltään absurdi komedia nuoren pariskunnan parisuhdekiemuroista. Räiskyvä visuaalinen ilme ja monitahoinen äänimaailma herättivät ansaittua huomiota.

Säädyllinen murhenäytelmä (1998) perustuu Helvi Hämäläisen ilmestyessään kohuttuun ja sittemmin klassikon asemaan nousseeseen samannimiseen romaaniin. 1930-luvulle sijoittuvassa epookkielokuvassa töölöläisen sivistyneistöperheen elämä murtuu, kun isä hairahtuu kesänaapurin palvelustyttöön. Ajankuvaltaan uskottava ja visuaalisesti upea teos on vastikään digitaalisesti restauroitu.

Uudelle vuosituhannelle tultaessa Rastimo keskittyi lastenelokuviin. Heinähattu ja Vilttitossu (2002) on raikas sovitus Tiina ja Sinikka Nopolan lastenkirjoista ja siitä on tullut yksi suomalaisen lastenelokuvan kestosuosikeista. Ohjaajan toistaiseksi viimeisin elokuva Myrsky (2008) on monitasoinen kuvaus perheestä, jolle isän Berliinistä tuoma suloinen koiranpentu alkaa aiheuttaa ongelmia kasvaessaan valtavaksi. Rastimon molemmat lastenelokuvat ovat olleet niin kotimaisia kuin kansainvälisiä menestyksiä.

Rastimo on palkittu mm. Suomi-palkinnolla vuonna 2003.

Kaisa Rastimo -retrospektiivi

Sunnuntai 12.5. klo 14.00 MYRSKY – vieraana Kaisa Rastimo ja kaukasianpaimenkoirat Krimi (9 kk) ja Arttu (6 kk).
Sunnuntai 19.5. klo 15.15 HEINÄHATTU JA VILTTITOSSU – vieraana pukusuunnittelija Tiina Kaukanen ja Kaisa Rastimo
Maanantai 20.5. klo 18.00 SUOLAISTA JA MAKEAA – vieraana äänisuunnittelija Pietari Koskinen, kuvaaja Maiju Leppänen ja Kaisa Rastimo
Maanantai 27.5. klo 18.00 SÄÄDYLLINEN MURHENÄYTELMÄ – kirjailija Jani Saxell kertoo Helvi Hämäläisen romaanista ja elokuvan jälkeen keskustellaan kirjan ja elokuvan suhteesta.

Lauran huoneen ja Ajatusrikollisten esitysaika ilmoitetaan myöhemmin.

Liput kaikkiin näytöksiin 8 €.

Lisätietoja: Risto Jarva -seura ry. / Ville Suhonen [email protected]