DAVE BERG

Erikoisnäytökset

Dave Bergin elokuvien näytössarja Cinema Orionissa

Neljän näytöksen esityssarjassa esitetään Dave Bergin (s. 1981) kaikki kolme pitkää näytelmäelokuvaa: Ovia ja lukkoja (2011), Nöyryydestä (2012) ja Onnesta (2014), sekä 46-minuuttinen puolipitkä näytelmäelokuva Paratiisi (2017). Elokuvien alkukuvina nähdään sarja Dave Bergin lyhytelokuvia vuosilta 2012 – 2017.

Elokuvat Ovia ja lukkoja ja Onnesta Dave Berg on ohjannut ja käsikirjoittanut yhdessä sisarensa, näyttelijä Elina Reinikan (s. 1977) kanssa.

Näytössarjan pääelokuvat käsittelevät mm. sisarussuhteen ongelmia ja ujoa rakkautta, ensihoitajalle nousevaa kaikkivoipaisuuden suuruusharhaa, vanhempien vaikutusta parisuhteeseen, sekä itsenäisen Suomen sukupolvien traumoja, niiden taakkaa sekä menneiden ja nykyisten sukupolviemme ääriajattelutapojen vastakkainasettelua.

Elokuvien vetävän rytmin sekä vireän etenemissykkeen lisäksi tiukka dialogitykitys ja käsinkosketeltavan todentuntuiset, mutta harvoin elämässämme ääneensanotut havainnot henkilöhahmojen mielipiteissä tekevät elokuvista sangen elinvoimaisia ja mukaansatempaavia. Näyttelijät antavat – ja heistä on saatu – roolitöissään irti poikkeuksellisen paljon. Antaumuksellisesti ja omistautuneesti tehdyt näyttelijätyönsuoritukset ja näyttelijätyönohjaus ovatkin ihailtavaa katsottavaa monipuolisessa ja mielenkiintoisessa roolituksessa.

Näytössarjan pääelokuvien päärooleissa nähdään Elina Hietala (Ovia ja lukkoja, Nöyryydestä ja Onnesta), Lotta Kaihua (Ovia ja lukkoja), Santtu Karvonen (Ovia ja lukkoja), Hanna Vahtikari (Ovia ja lukkoja ja Onnesta), Juha Lagström (Nöyryydestä ja Paratiisi), Marja Myllylä (Nöyryydestä, Onnesta ja Paratiisi), Elina Reinikka (Nöyryydestä ja Paratiisi), Karoliina Kudjoi (Nöyryydestä), Jesse Vinnari (Nöyryydestä), Markus Virtanen (Nöyryydestä), Matti Laine (Onnesta), Juuso Hirvikangas (Onnesta), P.J. Piippo (Onnesta), Asko Vaarala (Onnesta) ja Joonas Ranta (Paratiisi).

Sivurooleissa elokuvissa esiintyvät mm. Saga Sarkola, Helena Vierikko, Eeva Putro, Alisa Salonen, Krista Kosonen, Petja Lähde ja Vesa Vierikko.

Pitkien näytelmäelokuvien alkukuvina nähtävien Bergin lyhyiden fiktioelokuvien kerronta jakautuu joko yhden näyttelijän monologiin 3D-animoidun todellisuuden ympäröimänä, tai vaihtoehtoisesti dystooppisen sadun kaltaiseen animaatiotodellisuuteen ilman dialogia tai henkilöhahmoja, instumentaalimusiikin kuljettaessa tunnelmaa sadunkertojan äänenpainotusten kaltaisesti. Nämä lyhytelokuvat jos mitkä ovat todellista auteur-käsityötä, sillä Berg on käsikirjoittamisen ja ohjauksen lisäksi kuvannut, leikannut, animoinut, äänisuunnitellut ja säveltänyt lyhytelokuvansa yksin. Näytössarjan pääelokuvat ovat myös ohjauksen ja käsikirjoituksen lisäksi Bergin kuvaamia ja leikkaamia.

Näytössarjan alkukuvina nähdään esitysjärjestyksessä lyhytelokuvat: The Weight (6 min, 2017), Whatever (12 min, 2012), Hirviöt elävät täällä (13 min, 2015), sekä God Rot Their Souls (14 min, 2016). Näytelmällisten lyhytelokuvien päärooleissa nähdään Elina Hietala (Whatever) ja Joonas Ranta (Hirviöt elävät täällä).

Dave Bergin elokuvat ovat moderneinta, avoiminta ja ennakkoluulottominta suomalaista elokuvaa, mitä Suomessa 2010-luvulla on tehty.
Nora Sajanto

TI 21.1.
Onnesta (2015, 82 min) + The Weight (2017, 6 min).

TI 25.2.
Paratiisi (2017, 46 min) + Hirviöt elävät täällä (2015, 13 min), Whatever (2012, 12 min) 

TI 24.3 Nöyryydestä (2012, 88 min) 

TI 28.4. Ovia ja lukkoja (2011, 72 min) + God rot their souls (2016, 14 min)