Charlie Chaplin

Erikoisnäytökset

Cinema Orion esittää keväällä 2020 valikoiman Charles Chaplin, elokuvahistorian suurimman ikonin elokuvia. Chaplin oli etenkin mykkäelokuvan monitaitoisimpia henkilöitä: hän näytteli, ohjasi, käsikirjoitti, tuotti ja lopulta myös sävelsi elokuviensa musiikin. Chaplinin universaalit ja humanistiset elokuvat soveltuvat koko perheelle.

CHAPLININ POIKA (The Kid, 1921, 53 min, S) LA 25.1. KLO 12.30
Chaplinin ensimmäinen pitkä elokuva kertoo tarinan kulkurista, joka sattuman oikusta päätyy sijaisvanhemmaksi. Tarina on yhtä aikaa sydäntäriipaisevan koskettava ja terävän yhteiskunnallinen.

KULTAKUUME
(The Gold Rush, 1925/1942, 72 min, S) SU 23.2. KLO 12, huom! elokuvan yhteydessä elokuvatyöpaja kaikille halukkaille.
Klondyken kultaryntäykseen sijoittuva tarina toiveikkaasta onnen etsijästä oli Chaplinin oma elokuvasuosikki. Mestariohjaajan käsissä kengännauhoista tulee spagettia, leipäpaloista tanssikengät ja kullanetsinnästä todellista runoutta.
Elokuvan katselun jälkeen alkaa maksuton työpaja klo 13.30. Miten näkemäänsä voi käsitellä monipuolisemmin? Miten voi oppia saamaan enemmän irti klassikkoelokuvista? Pajaan voivat osallistua kaikki ikään katsomatta ja sisältö muovautuu osallistujiensa näköiseksi.
Elokuvasta nähdään Chaplinin itse vuonna 1942 tekemä englanninkielinen ääniversio suomalaisin tekstein. Elokuvan voi mainiosti katsoa ja siitä nauttia myös niin, ettei osaa lukea – se on kuitenkin alun perin tehty mykkäelokuvaksi!

NYKYAIKA (Modern Times, 1936, 89 min, S) LA 21.3. KLO 14
Ihmisen ja koneen välistä taistelua käydään 1920-luvun lama-aikaan sijoittuvassa työläistarinassa liukuhihnan ääressä. Tämä kuvaus modernista ajasta on useasti valittu kaikkien aikojen parhaiden elokuvien joukkoon.

DIKTAATTORI (The Great Dictator, 1940, 120 min, S) LA 18.4. KLO 14
Tomaniaa hallitsee rautaisin ottein diktaattori Adenoid Hynkel. Hän ei tunne armoa vihaamiaan juutalaisia kohtaan. Sattumalta muistinsa menettänyt juutalaisparturi on hänen ilmeinen kaksoisolentonsa. Elokuva kommentoi suoraan toisen maailmansodan tapahtumia eikä sitä voitu tuoreeltaan esittää kaikkialla – Suomessa ensiesitys nähtiin keväällä 1950.