Islamia queeristi

Special screenings

Islamia Queeristi -hanke on kuratoinut Cinema Orionissa nähtävän elokuvasarjan, jonka tarkoitus on nostaa esiin erilaisia tarinoita rakkaudesta ja tabuista ja niiden suhdetta islamilaiseen kulttuuriin ja arabimaailmaan. Elokuvat ovat nähtävissä Cinema Orionissa lokakuusta 2021 alkaen.

Rakkauden, luonnon, hengellisen yhteyden, tyylin, meditaation ja naisvoiman merkitys islamilaisessa perinteessä on sellaista, mitä moderni länsimainen media ei ole koskaan onnistunut kuvaamaan. Islamin meditatiivinen, universaali ja hengellinen arvo on pesty tiedotusvälineiden dogmaattisilla kuvauksilla, jotka vain alistavat mm. musliminaisia entisestään.

On siis korkea aika käsitellä tabuja luomalla uusia kuvia ja olemisen tasoja, jotka on omistettu mystiikan ja kauneuden täyttämän uskonnon todelliselle ymmärtämiselle, jota harjoittavat yli 1,8 miljardia ihmistä ympäri maailmaa.

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden näkökulman lisäksi elokuvasarja kehottamaan katsomaan kuolemaa, mustuutta, mielenterveyttä, avioliiton ulkopuolista raskautta, rakkautta sekä läheisyyteen ja kumppanuuteen liitettäviä normeja kriittisemmin.

Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys.


Sarjassa nähdään seuraavat elokuvat:

PE 8.10. KLO 17:45 BILAL (Khurram H. Alavi, Ayman Jamal, Arabiemiraatit/USA, 2016, 105 min, K12) 
Tositapahtumiin perustuva animaatio kertoo sankaritarinan nuoresta Bilalista, joka uhmaa epäoikeudenmukaisuutta ja saavuttaa haluamansa vapauden. Bilalin jättämään perintöön kuuluu mm. muslimimaissa viidesti päivässä lausuttu rukouskutsu.

LA 9.10. KLO 16:30 YOU WILL DIE AT TWENTY (Amjad Abu Alala, Sudan/Ranska/Egypti/Saksa/Norja/Qatar, 2019, 103 min, K12) + keskustelu
Sudanilainen tekijä Amjad Abu Alala is pyrkinyt luomaan surrealistisen ja runollisen elokuvan, jossa on monia kaksoismerkityksiä. Tämä unen ja transsin oloinen elokuva kattaa suufilaisuuden rytmiset rituaalit, jotka ovat kulkeneet islamilaisen perinteen rinnalla vuosisatojen ajan tähän päivään asti.

LA 6.11. KLO 14:00 ONLY MEN GO TO THE GRAVE (Abdulla Al Kaabi, Iran/Arabiemiraatit, 2016, 80 min, K12) 
Arabiemiraattilaisen ohjaajan Abdulla Al Kaabin elokuva kertoo siitä kuinka pitkälle ihminen voi mennä rakkauden tähden. Elokuva on monimutkainen ja  kompleksinen ja muistuttaa Almodovarin elokuvia. Katsojaa hämmennetään aina vaan enemmän kun mikään ei ole loppujenlopuksi niin miten on annettu ymmärtää. Al Kaabin näyttää miten kumppanuuteen ja avioparina olemiseen vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja tarmokkuutta. 

LA 4.12. KLO 14:00 SOFIA (Mereyem Benm’Barek-Aloïsi, Ranska/Qatar/Belgia/Marokko, 2018, 80 min, K12)
Benm’barekin Sofia yllättää itsensä ja perheensä, kun hän päättää synnyttää aviottoman lapsen. Manipuloidessaan tilanteet laskelmallisesti omiin tarkoituksiinsa kaksi perhettä, kaksi yhteiskuntaluokkaa on ajautumassa hermoromahduksen partaalle. Elokuva valottaa hienosti tekopyhyyden monissa muslimiyhteisöissä, jossa korkeissa asemissa olevan porvariston on mahdollista säilyttää asemansa ja hienostuneisuuden sekä välttyä yksittäisiltä seurauksilta.

LA 4.12. KLO 15:45 3000 NIGHTS (Mai Masri, Palestiina/Ranska/Jordania/Libanon/Qatar/ Arabiemiraatit, 2015, 103 min, K16) 
3000 nights on tositarinaan perustuva fiktioelokuva. Elokuva kertoo palestiinalaisopettaja Layaln elämästä israelilaisessa vankilassa. Tuomionsa aikana Layla synnyttää pojan ja kasvattaa hänet sellitovereidensa kanssa. Vankilassaolo on iso osa palestiinalaisten vapaustaistelua ja osana monien perheiden arkea.

TULOSSA TOUKOKUUSSA 2022:

LA 14.5. KLO 14:00 ALI, THE GOAT AND IBRAHIM (Sherif El Bendary, Egypti/Ranska/Qatar/Arabiemiraatit/Saksa, 2017, 98 min, K16)
Tragikoominen elokuva mielenterveydestä ja siitä, miten kaksi miestä ja vuohi päättävät lähteä hermolomalle saadakseen hetken mielenrauhaa muista ihmisistä.

LA 21.5. KLO 14:00 THE ART OF SIN (Ibrahim Mursal, Sudan/Norja, 2020, 58 min, K16) 
Dokumenttielokuva kertoo Norjassa asuvasta sudanialaistaustaisesta nykytaiteilijasta Ahmed Umarista, joka päättää palata synnyinseudulleen ja kohdata perheensä kymmenen vuotta kaapista tulon jälkeen.