WITCHHAMMER

Tšekkoslovakia, 1969

FOLK HORROR -KESÄ

Suomen ensiesityksenä nähtävä Witchhammer on voimakas ja järkyttävä allegoria elämästä totalitaarisen vallan alaisuudessa. Tarinassa on käytetty aitoja oikeuden pöytäkirjoja noituudesta syytettyjen pakotetuista tunnustuksista.

Otakar Vávran ohjaaman elokuvan on kirjoittanut Ester Krumbachová (Tuhatkaunokit, Valerie and Her Week of Wonders) Václav Kaplickýn vuoden 1963 romaanin pohjalta. Se kertoo sarjasta 1600-luvun tšekkiläisiä noitaoikeudenkäyntejä, jotka toteutettiin pahamaineisen opuksen Malleus maleficarum (Noitavasara) ohjeiden mukaan. Kirja on 1400-luvun katolinen tutkielma, joka ohjeistaa noitien tuhoamisessa, ja esittää tätä tarkoitusta varten yksityiskohtaisen oikeudellisen ja teologisen teorian.

Bergman-kaikuineen, ja Arthurin Millerin Noitavainon ja Aldous Huxleyn The Devils of Loudonin kirjallisten esimerkkien tavoin Witchhammer on järisyttävä poliittinen faabeli. Ja kuten Ken Russellin ekspressionistinen kohusovitus Huxleyn tekstistä The Devils (1971) ja Michael Reevesin Witchfinder General (1968), se toimii yhtaikaa sekä synkkänä kauhuelokuvana että vakuuttavana historiallisena draamana.

Ensi-iltakierroksellaan Witchhammer keräsi Tšekkoslovakiassa puolitoista miljoonaa katsojaa. Pian sen jälkeen elokuva hyllytettiin poliittisista syistä lähes kahdeksi vuosikymmeneksi.