SINUHE EGYPTILÄINEN

USA, 1954

Juhlanäytös

75 vuotta sitten ilmestynyt Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen (1945) saattaa edelleen olla maailmalla tunnetuin suomalainen romaani. Se oli pitkään amerikkalaisilla best seller -listoilla ja sovitettiin Hollywood-spektaakkeliksi kymmenen vuotta ilmestymisensä jälkeen.

Muinaiseen Egyptiin sijoittuva eeppinen elokuva kertoo orvosta Sinuhesta (Edmund Purdom), joka päätyy värikkäiden vaiheiden kautta faaraon henkilääkäriksi.

Sinuhe oli alusta pitäen ristiriitojen kyllästämä projekti. Marlon Brando oli alkuperäinen valinta nimirooliin, mutta hän kieltäytyi kunniasta. Ava Gardner syrjäytettiin Neferin roolista.

Tuottaja Darryl F. Zanuck halusi esitellä näyttävällä tavalla uuden löytönsä ja rakastajattarensa, puolalaissyntyisen näyttelijän, Bella Darvin (Nefer). Taiteilijanimi Darvi muodostettiin Darrylin ja hänen vaimonsa Virginian nimistä.

Zanuck ei säästellyt lavastuksissa, puvuissa ja muussa ulkoisessa loistossa. Ohjaajaksi hän palkkasi taatun ammattilaisen, Casablancan tekijän, Michael Curtizin. Musiikista vastasivat Bernard Herrmann ja Alfred Newman.

20th Century Foxin upeasti restauroima elokuva nähdään nyt ensi kertaa Suomessa 4K:na. Elokuva ei ole näyttänyt näin huikealta sitten ensi-iltakierroksensa!

Elokuvassa ei ole suomenkielistä tekstitystä.

Näytös on toteutettu yhteistyössä Mika Waltari– seuran ja Risto Jarva -seuran kanssa.