SANDARMOHIN SURU

Suomi, 2022

Sandarmohin suru kertoo tapahtumista Neuvosto-Karjalassa 80 vuotta sitten, Stalinin vainoissa teloitetuista suomalaisista. He olivat loikanneet rajan taakse työtä etsimään tai poliittisista syistä, monta tuhatta tuli Amerikasta ja Kanadasta ”työläisen paratiisia” rakentamaan.

”Tehdessämme elokuvaa viime vuonna, ajatuksenamme oli ennen kaikkea nostaa esille kohtalot, joita ei maassamme oltu käsitelty vuosikymmeniin. Elokuvassa esiintyvät 12 henkilöä kertovat omaisistaan, joiden katoamisesta oli vaiettu molemmin puolin rajaa. Yli 10 000 suomalaista tapettiin vuosina 1937-38 ja vasta 1990-luvun alussa heidän kohtalonsa alkoi selvitä tutkijoiden löydettyä arkistotietojen perusteella joukkohaudat Sandarmohissa ja muualla Venäjän Karjalassa. Elokuva on kuvattu toukokuussa 2021 Suomen Kansallisarkistossa ja Sandarmohin joukkohautausmaalla Venäjän Karjalassa.

Tänä päivänä, Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja aloitettua täysimittaisen sodan siellä, elokuvamme aihe nousee järkyttävällä tavalla muistuttamaan mielivallan ja terrorin kasvoista, jotka tavallinen ihminen joutuu jälleen kerran kohtaamaan. Se varoittaa myös nykyihmistä unohduksen ja vaikenemisen kipeistä seurauksista.” – Kanerva Cederström

Ennen elokuvaa oikeushammaslääkäri Helena Ranta puhuu sotarikosten tutkimisen kysymyksistä niin Sandarmohissa kuin Ukrainassa; mitä mahdollisuuksia on tutkia toisaalta sulkeutuvan yhteiskunnan historiallisia joukkohautoja ja toisaalta, miten tutkia sotarikoksia Ukrainassa tällä hetkellä ja sodan jälkeen? Lisäksi tietokirjailija Ossi Kamppinen puhuu aiheesta Stalinin vainoissa teloitetut ja muistaminen. Paikalla keskustelemassa myös ohjaaja Kanerva Cederström.

//

Sandarmohin suru is a documentary film on 12 Finns who lost their relatives in The Great Purge in Soviet Carelia. Each of them found out about the fate of their family members almost 80 years later.