Raportti eli balladi laivatytöistä

Suomi, 1964

ANNELI SAULI – retrospektiivi

Maunu Kurkvaaran yhteiskunnallisessa elokuvassa Raportti eli balladi laivatytöistä (1964) toimittaja Ilmari Niemelä (Yrjö Tähtelä) saa työtehtäväkseen tutkia satamassa työskenteleviä prostituoituja. Ilmari kiinnostuu Vuokosta (Anneli Sauli), jonka kanssa syttynyttä romanssia varjostaa naisen vaikea menneisyys.

Raportti eli balladi laivatytöistä (1964) sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta yksimielistä kiitosta kuvauksesta. ”Kurkvaaran hienostuneisuus näkyy hänen elokuvistaan. Nehän ovat ennenkaikkea esteettisesti taidokkaita, (–) Raportissa minua on kuvattu varmasti kauniimmin kuin koskaan missään. Vaikka siinäkin minut pantiin riisuuntumaan ja olemaan kaunis, se oli erilaista kuin ennen. Kurkvaaralle alastomuus ja kauneus olivat ilmaisukeinoja, elokuvan elementtejä, eivät konsteja yleisön kosiskelemiseksi. (–) Kritiikeissä tosin sanottiin, että Kurkvaara oli tehnyt laivatyttö Vuokosta eli minusta Jean-Luc Godardin tähden Anna Karinan kopion. Minulla ei ollut mitään tätä godardmaista käsittelyä vastaan”, Anneli Sauli kertoo muistelmissaan Elämäni on minun (1993).

Raportti eli balladi laivatytöistä oli vuoden 1964 kotimaisista elokuvista toiseksi paras yleisömenestys. Elokuva sai 40 000 markan valtionpalkinnon ja sitä esitetiin myös Ruotsissa ja Saksan liittotasavallassa.