PIENI SUKLAAPUOTI

USA, 2000

VALKOKANKAAN HERKKUJA

Vianne Rocher (Juliette Binoche) saapuu tyttärensä kanssa vuonna 1959 ranskalaiseen pikkukaupunkiin ja suututtaa hurskaan pormestari Comte de Reynaudin (Alfred Molina) avaamalla suklaapuodin juuri pääsiäispaaston aikaan. Ahdasmielinen maalaiskaupunki on täynnä peiteltyjä ristiriitoja, rikkinäisiä suhteita ja kaltoin kohdeltuja ihmisiä. Voittaako suklaa suvaitsemattomuuden? Sadunomaisen elokuvan filmitähtinä nähdään myös Johnny Depp, Lena Olin ja Judi Dench.

Huhtikuussa Helsingissä järjestettävät tapahtumat Helsinki Coffee Festival sekä Jäätelö- ja suklaakarnevaali johdattavat kahvin ja suklaan makuparimaailmaan ja tarjoavat sadalle ensimmäiselle esitykseen saapuvalle maistiaisia klo 14:15 alkaen.

Pieni suklaapuoti -elokuvan on valinnut Valkokankaan herkkuja -ohjelmistoon näyttelijä Satu Silvo. Hän ei valitettavasti ehdi elokuvanäytökseen paikalle Musiikkiteatteri Kapsäkissä järjestettävän 60-vuotisjuhlaesityksensä Näkymätön nainen vuoksi. Satu lähetti katsojille lämpimät terveisensä ja antoi meille lyhyen suklaa-aiheisen haastattelun:

1. Miten päädyit valitsemaan ohjelmistoon elokuvan Pieni suklaapuoti?
”Siskous pienyrittäjyyteen elokuvan päähenkilö Vianne Rocherin (Juliette Binoche) kanssa vaikutti päätökseen. Naisella on loistava idea tuottaa ihmisille hyvää oloa. Vianne uskoo oivalluksensa menestykseen ja ryhtyy toteuttamaan sitä hyvällä energialla ja aatteella. Hänen osaamisensa kaikkeen tekemiseen mahdollistaa lopulta menestyksen.”

2. Pienessä suklaapuodissa päähenkilö Viannen mielestä chili tekee suklaasta vastustamattoman herkun. Mitä mieltä olet makuyhdistelmästä suklaa ja chili?
”Chili tuo suklaaseen tulta. Pieni suklaapuoti –elokuvassahan se symbolisoi erilaisuutta. Tarinan alussa pikkukaupungin asukkaiden mielestä chili ei sovi suklaan mausteeksi ollenkaan, mutta lopulta
kukaan ei voi enää vastustaa tätä eksoottista makuyhdistelmää. Voin itse syödä chilillä maustettua suklaata. Suklaahan itsessään vapauttaa endorfiinin eli hyvän olon hormoneiden tuotantoa aivoissa.”

3. Minkälaisesta suklaasta pidät eniten?
”Riippuu paljon päivästä ja mielialasta. Pistaasipähkinä suklaa ja lakritsi-salmiakki -suklaa tulevat nyt ensimmäisinä mieleen omista suosikeista. Toisinaan ihan perinteinen Fazerin Sininen suklaa
maistuu todella hyvältä.”


4. Entä millaisesta suklaasta et pidä?
”Sokerilöllöisestä suklaasta.”

5. Joidenkin mielestä elokuvissa ei saisi napostella ollenkaan. Mitä mieltä itse olet?
”Hiljainen elokuvissa napostelu ei minua haittaa. Sen sijaan kännyköiden käyttäminen kesken esityksen häiritsee, varsinkin kännyköiden valot.”

6. Onko sinulla leffaherkkusuosikkeja?
”Amerikan- ja Ranskanpastillit.”