ONNESTA + WEIGHT

Suomi, 2014

Dave Berg -sarja

Neljän näytöksen esityssarjassa esitetään Dave Bergin (s. 1981) kaikki kolme pitkää näytelmäelokuvaa: Ovia ja lukkoja (2011), Nöyryydestä (2012) ja Onnesta (2014), sekä 46-minuuttinen puolipitkä näytelmäelokuva Paratiisi (2017). Elokuvien alkukuvina nähdään sarja Dave Bergin lyhytelokuvia vuosilta 2012 – 2017.

Elokuvat Ovia ja lukkoja ja Onnesta Dave Berg on ohjannut ja käsikirjoittanut yhdessä sisarensa, näyttelijä Elina Reinikan (s. 1977) kanssa.

Näytössarjan pääelokuvat käsittelevät mm. sisarussuhteen ongelmia ja ujoa rakkautta, ensihoitajalle nousevaa kaikkivoipaisuuden suuruusharhaa, vanhempien vaikutusta parisuhteeseen, sekä itsenäisen Suomen sukupolvien traumoja, niiden taakkaa sekä menneiden ja nykyisten sukupolviemme ääriajattelutapojen vastakkainasettelua.

Elokuvien vetävän rytmin sekä vireän etenemissykkeen lisäksi tiukka dialogitykitys ja käsinkosketeltavan todentuntuiset, mutta harvoin elämässämme ääneensanotut havainnot henkilöhahmojen mielipiteissä tekevät elokuvista sangen elinvoimaisia ja mukaansatempaavia. Näyttelijät antavat – ja heistä on saatu – roolitöissään irti poikkeuksellisen paljon. Antaumuksellisesti ja omistautuneesti tehdyt näyttelijätyönsuoritukset ja näyttelijätyönohjaus ovatkin ihailtavaa katsottavaa monipuolisessa ja mielenkiintoisessa roolituksessa.