MURDERERS’ ROW – MATT HELM RISTITULESSA

USA, 1966

Superagentti Matt Helm (Dean Martin) menehtyy traagisesti kylpyammeeseen ja naiset surevat hänen kohtaloaan. Kuolema on kuitenkin vain lavastus peittämään salaista tehtävää: Helmin on löydettävä tohtori Solaris, jonka keksimän heliumlasersäteen teho riittäisi tuhoamaan kokonaisen maanosan. Rikollisjärjestö on siepannut tohtorin ja jäljet johtavat Ranskan Rivieralle.

Vastikään syyskuussa Orionissa nähtiin Donald Hamiltonin vakavasta romaanisarjasta tehdyn parodisen elokuvasarjan neljäs ja viimeinen osa The Wrecking Crew – Matt Helm kultaloukussa (1968), joka on näyttävästi esillä Quentin Tarantinon Once Upon a Time in… Hollywoodissa sankaritarta esittävän Sharon Taten johdosta. Nyt nähtävässä sarjan järjestyksessä toisessa elokuvassa Murderers’ Row – Matt Helm ristitulessa (1966) sivuosassa vilahtaa Eija Pokkinen! Päänaisrooleissa nähdään ruotsalaissyntyiset Ann-Margret ja Camilla Sparv, Michael Cainen tuolloinen tyttöystävä. Roistoa esittää vanha perunanenä Karl Malden, joka vaihtelee aksenttiaan kohtauksesta toiseen. Musiikki on Lalo Schifrinin käsialaa.

Eija Pokkinen kertoo tuoreessa elämäkerrassaan Kiiltokuvatyttö (Docendo, 2019):

Kuinka ollakaan, yökerhossa käteeni annettiin ilmapistooli ja ilmoitettiin, että nyt illan neljä mallia ampuvat kilpaa maaliin ja voittaja saa palkinnoksi roolin Dean Martinin seuraavassa elokuvassa! Paikalle oli kutsuttu runsaasti lehdistöä seuraamaan tapahtumaa. Lankoni oli opettanut minua ampumaan ilmapistoolilla Helsingissä parvekkeellaan, joten osasin ottaa oikean asennon ja tähdätä. Yllätys yllätys, minä voitin kisan! Sen palkinto, elokuvan Matt Helm – Murderers’ Row (Matt Helm ristitulessa) roolisopimus, ojennettiin minulle juhlallisesti punaiselle rullalle käärittynä ja avattiin sitten kaikkien nähtäväksi. Kuvaajat piirittivät minut ja kehottivat poseeraamaan pistoolin kera:

– Seksikkäämmin, seksikkäämmin!

Salamavalot välkkyivät ja seuraavina päivinä kuvani komeili monien lehtien sivuilla sekä Ranskassa että ulkomailla. Joku älyvälkky toimittaja oli repäissyt jopa otsikon: Ranskan kaunein vakoojatar on suomalainen!

(…)

”Roolini” Matt Helmissä koostui siitä, että kävelin kameran edessä rannalla ja istuin toisena päivänä lainelaudalla katsoen ihailevasti takanani laudalla seisovaa miestä. Miehen piti olla Dean Martin, mutta kuvauksessa hänet korvasi sijaisnäyttelijä, koska sankarista näkyivät kuvassa vain sääret!