Maailman viimeinen kirjakauppa

Suomi, 2017

ELOKUVAN JA KIRJALLISUUDEN -NÄYTÖS

ELOKUVAN JA KIRJALLISUUDEN -MATINEANÄYTÖS

Sunnuntaina 9. Helmikuuta 2020 kello 15:30

Vuonna 2018 mm. Istanbulissa ja Moskovassa suuren huomion saanut Rax Rinnekankaan Maailman viimeinen kirjakauppa on kuvaus maailman laatukirjojen pelastamisesta lukijoille. Elokuvassa ryhmä eri kulttuureista olevia kirjallisuuden rakastajia matkustaa minibussilla kuun maisemaa muistuttavassa autiomaassa etsien mahdollisimman syrjäistä paikkaa, jonne he perustavat ”maailman viimeisen kirjakaupan”, jossa laatukirjat ovat turvassa teollisuuden termiiteiltä. Huiman matkansa aikana he keskustelevat mm. suosikkikirjoistaan ja luetun tekstin ymmärtämisestä.

Elokuvan jälkeen kirjailija, yleis- ja seksuaaliterapeutti, kirjallisuusterapeutti Anja Snellman ja Kansalliskirjaston ex-johtaja, tietokirjailija, tutkija Kai Ekholm keskustelevat Rax Rinnekankaan kanssa meille kaikille kuuluvasta taikamaailmasta; lukemisen syvämerkityksestä ja luetun kirjan terapeuttisesta vaikutuksesta. Esiin nousevat myös ajankohtaiset kysymykset: Miksi me pakenemme yhä enemmän viihteen sokeriseen uneen itseämme kehittävän kirjallisuuden sijasta? Mitä tapahtuu ajattelukyvyllemme, jos me hylkäämme vakavan kirjallisuuden ja siirrymme kokonaan sarjakuvien ja elävän kuvan äärelle?

Kirjojen antama henkinen ja terapeuttinen lahja kuuluu perusoikeuksiimme. Monipuolista kirjallisuutta tarjoavat kirjastot ja kirjakaupat, kustantamot ja kirjailijat ovat lähtökohta tälle lahjalle. Mutta lopullinen vastuu on jokaisella meistä; mitä kirjallisuutta me valitsemme ravinnoksemme vahvistuaksemme myös koko ihmislajia uhkaavien suurten ydinkysymysten äärellä?

Tervetuloa viettämään ainutlaatuista elokuva- ja kirjallisuusiltapäivää Orioniin.