KOHTAAMISIA JA PERSPEKTIIVEJÄ: EIJA-LIISA AHTILA + KATI OUTINEN

KATI OUTINEN 

MISSÄ ON MISSÄ?
(Eija-Liisa Ahtila, Suomi, 2009, 55 min, K7)

Missä on missä? on häkellyttävä taideteos. Se on Eija-Liisa Ahtilan teoksista epäilemättä poliittisin, mutta samalla myös esteettisin.

”Esitän Runoilijaa, joka kiinnostuu Algerian sisällissodan aikaisesta tapahtumasta jossa kaksi pientä poikaa tappaa veitsellä yhden kaverinsa. Tapahtuma saa Runoilijassa liikkeelle ison prosessin, jossa hän suodattaa tapahtumaa ja työstää siitä teosta. Eija-Liisan käsittelytapa on ihanan realismia rikkova.” (Kati Outinen)

Teoksen poliittinen konteksti on Ahtilalle henkilökohtainen asia. Hän on kertonut, että kiinnostus Algerian sotaan liittyy osin hänen sukunsa traagisiin vaiheisiin Suomen sisällissodassa. Teoksessa pohditaan tappamisen oikeutusta ja sukelletaan ihmismielen mustimpiin syövereihin.

MARIAN ILMESTYS 
(Eija-Liisa Ahtila, Suomi, 2011, 38 min, K7) 

Teos pohjautuu Luukkaan evankeliumin kertomukseen ja Marian Ilmestys -maalauksiin.

”Esitän ohjaajaa, joka rakentaa nykypäivän versiota vanhasta kristillisen ikonografian motiivista, jossa Maria saa tiedon että on raskaana ja odottaa Jeesus-lasta. Näyttelijöinä on lisäkseni Helsingin Diakonissalaitoksen tukipalveluiden asiakkaita, aivan mahtavia naisia, joiden kanssa on hienoa päästä tekemään työtä. Lisäksi niin kuin aina Eija-Liisalla, elokuvassa esiintyy eläinnäyttelijöitä: koulutettu korppi, kaksi tavallista aasia ja kirjekyyhkyjä. Kuvauksissa on lähes harras tunnelma, kaikki tapahtuu jotenkin syvän keskittyneisyyden tilassa. Paikalla on elämän kolhimia, hauraita ihmisiä. Paikalla on eläimiä joita ei haluta säikäyttää tai kohdella kaltoin.” (Kati Outinen)

Kokonaiskesto 93 min. Molemmissa elokuvissa on englanninkielinen tekstitys.

Näytöksessä vieraina Eija-Liisa Ahtila ja Kati Outinen.