KAUAS PILVET KARKAAVAT

Suomi, 1996

KATI OUTINEN 

Kauas pilvet karkaavat -käsikirjoitus alkaa sanoilla ”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ravintola ’Dubrovnik’ ole nähnyt parempiakin päiviä: matalalla leijaileva tupakansavu ei pysty peittämään asiantuntevalta silmältä alkavan rappion merkkejä…”

Hovimestari Ilona (Kati Outinen) ja raitiovaununkuljettaja Lauri (Kari Väänänen) koettavat selviytyä markkinavoimien myllerryksestä sydämellisessä mestariteoksessa, jossa päähenkilöt kulkevat pää pystyssä säilyttäen ihmisarvonsa ja solidaarisuutensa työtovereita kohtaan.

Kun aloin kirjoittaa tätä elokuvaa, sijoitin Frank Capran tunteellisen pelastustarinan Ihmeellinen on elämä työtehtävän toiseen äärilaitaan ja Vittorio De Sican Polkupyörävarkaan toiseen ja suomalaisen todellisuuden siihen keskelle.” (Aki Kaurismäki)

”Akin käsikirjoituksessa ei ole mitään, mitä ei koko ajan tapahdu myös reaalimaailmassa, elokuva tallentaa ajankuvaa hyvin tarkkaan. Lisäksi se antaa sille emotionaalisen sisällön. Sen ajan Suomessa tunteista ei puhuta, eikä suomalainen turhan päitten itke, puree aina hammasta ja jatkaa sisulla. Työttömyys on tabu, josta ei muille huudella. Apua ei pyydellä. Nyt kun ajattelen sitä, se tuntuu tosi pöljältä.” (Kati Outinen)

Kati Outinen vierailee näytöksessä!