JÄNIKSEN VUOSI

Suomi, 1977

ANTTI LITJA IN MEMORIAM

Arto Paasilinnan romaaniin perustuva Jäniksen vuosi jäi Risto Jarvan viimeiseksi elokuvaksi ja se oli hänen teoksistaan ainoa, joka perustui kaunokirjalliseen teokseen – kaikki muut olivat alkuperäisaiheita.

Mainosmies Kaarlo Vatasen (Antti Litja) suhde vaimoon (Rita Polster) on kriisissä ja työelämä turhauttaa. Mainospäällikkö Huhtinen (Hannu Lauri) määrää Vatasen ja valokuvaaja Miettisen (Juha Kandolin) työmatkalle ja tiellä Kouvolaan he törmäävät autollaan pieneen jäniksenpoikaan. Vatanen katoaa metsään hoitamaan vammautunutta eläintä, kuulee sisäisen erämiehensä kutsun ja päätyy jänis mukanaan kiertämään ympäri Suomea.

”Jäniksen vuosi kertoo paosta maalle, luontoon, yksinkertaisempaan, agraariseen elämään. Se on idealistinen kertomus rousseaulais-capralaisessa hengessä. Jäniksen vuosi on myös kertomus heikomman puolelle asettumisesta, kertomus siitä miten hyvyys tekee elämän mielekkääksi – tänäkin päivänä.”

Periaatteessa Vatanen voisi olla kuka tahansa modernin ammatin harjoittaja kaupunkiympäristössä. Vatanen vain ottaa asiat rajummin. Hänessä pako ihmisyhteisöstä kärjistyy. Minun käsittääkseni moni tuntee tarvetta paeta elinympäristöään.” (Jarva)

Tuottaja-käsikirjoittaja Kullervo Kukkasjärvi totesi päänäyttelijästä: ”Jäniksen vuodessa on vain yksi suuri rooli. Koko homma lepää paljolti Antti Litjan harteilla. Meillä on kova työ pitää hänet vireessä. Nyt hän alkaa vähitellen päästä irti aiemmista rooleistaan. Onneksi Antti on säännöllinen ja työhönsä paneutuva kaveri.”

The Hollywood Reporterin toimittaja Gail Williams kehui Litjan muutosta liikemiehestä metsästyksellä ja kalastuksella eläväksi erakoksi erittäin vakuuttavaksi, vaikka pitikin jänistä melkein tätä ilmeikkäämpänä.

Il Tempon kriitikko Gian Luigi Rondi kirjoitti: ”Lyhyesti sanottuna arvokas ja aito elokuva, jota hallitsee näyttelijä Antti Litja, klassinen, nöyrä ja vaatimaton antisankarityyppi, joka surumielisyydessään ja kömpelyydessään onnistuu suurenmoisesti ilmaisemaan ujon henkilön olemusta, ihmistä joka noudattaakseen ihannetaan nousee kapinaan jopa logiikkaa vastaan ja voittaa, vaikka jokainen askel tuntuukin tuovan mukanaan pelkkää epäonnea. Voisi jopa sanoa: suomalainen Buster Keaton – ja aivan yhtä vaikuttava.