IHMEMIES

Suomi, 1979

Antti Peippo - suuri tuntematon

Amerikkalainen erikoiskoulutus kehittää ihmisen aivokapasiteetin äärimmilleen. Komedia meidän ajastamme.

Suomalaisen tieteiselokuvan maailma on pikkuriikkinen. Filminor on ollut scifin saralla yksi valppaimmista tuotantoyhtiöistä. Risto Jarvan Ruusujen aikaa (1969) seurasi vuosikymmen myöhemmin Antti Peipon Ihmemies (1979). Se oli ensimmäinen Filminorin elokuva Jarvan kuoleman jälkeen. Ohjaajaksi kaavailtiin ensin Jouko Turkkaa, joka ei sittemmin koskaan ohjannutkaan pitkää elokuvaa.

Ihmemies kuvaa maailmaa, joka saattaa 2020-luvulla vaikuttaa entistäkin tutummalta. Antti Litja esittää Olli Ruususta, jonkinlaista jokamiestä, joka saa pomoltaan tehtäväkseen laatia yhtiölle rationalisointiohjelma. Tätä varten hänet lähetetään ensin amerikkalaisten vetämään erikoiskoulutukseen, mutta sittemmin tie vie pakkohoitoon…

Antti Litjan ohessa loistavia roolisuorituksia tekevät Teräsleideissäkin esiintynyt Saara Pakkasvirta sekä Martti Pennanen, Tarja-Tuulikki Tarsala ja Maija Karhi.

Ihmemies jäi painokkaista lyhytelokuvistaan parhaiten tunnetun Antti Peipon ainoaksi pitkäksi elokuvaksi. Ensi-illan jälkeen kriitikot eivät oikein tienneet, miten siihen suhtautua. Sitä pidettiin komediaksi kireän julistavana ja sen slapstick-tyylistä visuaalista komiikkaa tarinaan päälleliimattuna.

Nyt 40 vuotta myöhemmin esseisti Markku Varjola kirjoittaa juuri ilmestyneessä Antti Peippo -dokumenttielokuvan suuri tuntematon – kirjassa:

Ihmemies on elokuva omasta ajastaan, mutta samalla se näytti mihin suuntaan kehitys on menossa ja mihin ollaan tulossa. Se oli aikaansa edellä ja on nyt sitäkin suuremmalla syyllä ”komedia meidän ajastamme”. Vimmalla ja intohimolla maalattu, uljas elokuva. ”

Näytöksessä ovat vieraina kuvaaja Pekka Aine, äänisuunnittelija Timo Linnasalo sekä elokuvaesseisti Markku Varjola.