Hiljaisuus

Suomi, 2011

Petri Rossi in memoriam

Petri Rossi (1956-2019) toimi sekä tuottajana että kuvaajana tarinassa, joka kiinnostavalla tavalla rikkoo suomalaisen sotaelokuvan perinteitä. Sota on elokuvassa itse asiassa vain taustalla. Varsinainen tarina kertoo kahden nuoren miehen ystävyydestä.

Antti (Lauri Tilkanen) ja Eino (Joonas Saartamo) lähetetään rintaman sijaan palvelemaan isänmaata kaatuneiden evakuointikeskukseen. Poikien tehtävänä on hakea ruumiita etulinjasta ja kunnostaa ne kotimatkaa varten. Antti tuntuu jatkuvasti käyttävän hyväkseen hieman yksinkertaisempaa toveriaan.

Hiljaisuus pureutuu monisäikeisesti ystävyyden tematiikkaan, luottamuksen ja sen pettämisen kysymyksiin. Erityisesti television ja radion puolella uransa tehneen Esko Salervon kirjoittama käsikirjoitus kuuluu hänen parhaimpiinsa. Sakari Kirjavaisen vahva ohjausote nostaa yksilöt hienosti historiallista taustaa vasten.

Elokuva palkittiin neljällä Jussi-palkinnolla: paras miespääosa (Joonas Saartamo), paras miessivuosa (Ilkka Heiskanen), paras musiikki (Timo Hietala) ja paras äänisuunnittelu (Olli Huhtanen, Pietari Koskinen)

*

Petri Rossi kulki monia polkuja aina uutta etsien. Hän sai hävittäjälentäjäkoulutuksen, aloitti arkkitehtiopinnot, teki teatteria, valmistui kuvaajaksi elokuvataiteen laitokselta, työskenteli myös tuottajana ja ohjaajana sekä Suomen elokuvasäätiössä eri tehtävissä.

Näytös järjestetään yhteistyössä Risto Jarva -seuran ja Suomen elokuvaajien yhdistyksen (FSC) kanssa.