HERRA PUNTILA JA HÄNEN RENKINSÄ MATTI

Suomi, Ruotsi, 1979

Ralf Långbacka in Memoriam

Ralf Långbackan (1932-2022) ohjaama draamakomedia Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (1979) perustuu Bertolt Brechtin yhteistyössä Hella Wuolijoen kanssa kirjoittamaan näytelmään. 1930-luvun Hämeessä alkoholisoitunut tilanomistaja Johannes Puntila (Lasse Pöysti) on naittamassa tytärtään Eevaa (Arja Saijonmaa) attasea Eino Silakalle (Martin Kurtén). Eeva itse iskee silmänsä Puntilan teräväpäiseen autonkuljettajaan, Mattiin (Pekka Laiho), joka ei kuitenkaan ole valmis tanssimaan herrasväen pillin mukaan.

Långbacka oli ohjannut näytelmän ruotsinkielisen kantaesityksen Helsingin Svenska Teaternissa 1966 ja myös Göteborgin kaupunginteatterissa 1970. Elokuva valmistui suomalais-ruotsalaisena yhteistuotantona.

Sakari Toiviainen kirjoitti Ilta-Sanomien arvostelussaan: ”Långbacka on valinnut mahdollisimman yksinkertaisen, suoran ja eleettömän tavan tehdä elokuvaa. Siinä on myös hänen ratkaisunsa rohkeus. Sen oikeutus on siinä, että valittu linja on viety johdonmukaisesti läpi ja se myös toimii tehokkaasti.”

”Mutta samalla se on myös valtavan hauska elokuva, jolla on tärkeää ja keskeistä yhteiskunnallista sanottavaa; kerrankin suomalaisen elokuvan käsikirjoituspohja tuntuu olevan kunnossa.”

Roolisuorituksestaan Lasse Pöysti sai neljännen Jussi-patsaansa.

Näytöksen vieraana on näyttelijä, elokuvatuottaja Mats Långbacka. Haastattelijana Päivi Istala.

Näytös järjestetään yhteistyössä Risto Jarva -seuran kanssa.