Black Sun

Ruotsi/Jugoslavia, 1978

Jörn Donner tuottajana -sarja

Francon Espanjassa vuonna 1965 kaksi norjalaista turistia joutuu paikallisten kalastajaveljesten raa’asti murhaamiksi. Norjalaisten ystävä, saksalainen maalari ja ex-sotilas Willi (Helmut Griem) ryhtyy kostotoimiin, ja päätyy mukaan oikeistodiktatuurin vastaiseen vapaustaisteluun. 

Kulttiohjaaja Arne Mattssonin (Hän tanssi kesän, Punainen mannekiini, Smutsiga fingrar) brutaali Black Sun (Mannen i skuggan, 1978) on ruotsalais-jugoslavialainen yhteistuotanto, joka perustuu legendaarisen dekkaristin Per Wahlöön romaaniin Lastbilen (1962).

Mattsson otti filmatisointiinsa vaikutteita jopa Pier Paolo Pasolinin pahamaineisesta Salòsta (1975). Black Sun tuotiin Suomeen englanninkielisenä 35mm-esityskopiona mutta sitä ei koskaan täällä levitetty – mahdollisesti siksi, että elokuvalla ei ollut mitään mahdollisuutta läpäistä aikansa suomalaista sensuuria kuin korkeintaan pahasti leikattuna.

Ko. nyt nähtävä kopio tästä unohdetusta elokuvasta on nykyisin maailmanluokan harvinaisuus. 

Elokuva esitetään MA 23.11. klo 19:00. Huom! elokuvasta esitetään englanninkielinen versio, jossa ei ole suomenkielisiä tekstejä.

Elokuva kuuluu Jörn Donner tuottajana -sarjaan.

Näytös toteutetaan yhteistyössä Risto Jarva -seuran kanssa. Elokuvan alustaa Lauri Lehtinen.