A FIRST FAREWELL

Kiina, 2020

REFUGEE FILM FESTIVAL

Lina Wangin ohjaama A First Farewell (2018) on runollisen kaunis oodi ohjaajan kotikaupungille, Shayalle, mutta myös tositapahtumiin perustuva riipivä tarina lapsesta, jonka leikit riistetään häntä itseään suuremman tragedian toimesta. Shayan maisemaa hallitsee pitkälti Taklimakanin autiomaa, jonka laidalla kasvillisuus vaihtelee rehevistä poppelimetsistä kuivaan aavikkoon. Eteerisen kaunis elokuva saa kontrastia tarinasta, joka kertoo Isa-nimisen (Isa Yasan) uiguurilapsen kiintymyksestä äitiinsä, kotiinsa ja ystäviinsä – lopulta elokuva ei kerrokaan hyvästeistä vaan lapsesta, joka on ruraalisessa Itä-Turkestanissa joutunut kasvamaan liian nopeasti.

Isan äiti on onnettomuuden seurauksena vuoteenomana, ollut jo pitkään. Hän hoitaa kotia, auttaa isäänsä (Yasan Kamisu) ja veljeään (Musa Yasan) maissinviljelyssä ja pitää huolta kotieläimistään, joista karitsanpoikasesta on tullut erityisen tärkeä. Vapaa-aikanaan Isa leikkii ystävänsä Kalbinurin (Kalbinur Rahmati) ja tämän veljen (Alinaz Rahmati) kanssa ja heidän lapsekkuutensa on kuvattu vaikuttavalla tavalla, yhdistäen sen jylhään ja vaikuttavaan maisemaan. Elokuvassa näytetään uiguurien sellaisia elintapoja ja uskonnollisen juhlan viettoa, jotka ovat kuitenkin tänä päivänä vankeuden uhalla kielletty.

Tarinassa Isa ja Kalbinur yrittävät opiskella mandariinikiinaa, ja sen merkitystä menestymisen kannalta korostetaan erityisesti, oliko tämä kommentti nyky-Kiinan tilanteeseen ja pyrkimyksiin assimiloida vähemmistökansoja? Jos oli, niin kannanotto jäi vaisuksi ja uiguurina elokuvan katselu oli ristiriitaista – toisaalta sydämeni iloitsi itseninäköisten ihmisten sekä kotimaani maisemien näkemisestä, mutta toisaalta turhautti kannanoton puute. Toisaalta A First Farewellin tarkoitus on kuvata lapsuutta maaseudulla, sen huolettomuutta ja leikkisyyttä ja siinä elokuva onnistuu täydellisesti.

– Pazilaiti Simayijiang

Elokuva nähdään osana Refugee Film Festivalia.